Laatusuklaa

VINKKEJÄ SUKLAAN MAISTELUUN

Tämän sivun ohjeet koskevat pääasiassa maistelutilanteita, joissa maisteltavana on tummia suklaita. Useimmista marketista löytyvistä maitosuklaista maistat parhaimmillaankin vain maidon ja sokerin, joita ko. suklaissa on 70-80%. Laadukkaassa tummassa suklaassa on vastaavasti 70-80% kaakaota (-massa ja -voi) ja loput sokeria. Ei mitään muuta. Hyvä suklaa ei kaipaa soijalesitiiniä, vaniljaa yms. Alla olevan tekstin alkuperäinen englanninkielinen versio löytyy osoitteesta http://cocoarunners.com/explore/taste/.

Odota! Hidasta vauhtia!

Ennen kuin ahmit suklaita suuhusi, kannattaa sinun käyttää hetki selvittääksesi miten saat maisteluhetkestä parhaan ilon ja hyödyn. Kun tiedät maistelun niksit, löydät suklaista uskomattomia makuja ja aromeja, joita et ehkä koskaan aiemmin ole kokenut. Tiesitkö, että suklaassa on jopa yli 400 tunnistettavaa makua? Parhaissa viineissäkään ei ole yhtä paljon.

Suklaan valmistuksessa kaikilla vaiheilla on vaikutusta lopulliseen makuun. Luonnolliset tekijät kuten kaakaolajike, maaperä ja ilmasto ovat vasta pintaraapaisua. Esimerkiksi kaakaoviljelijän tekemiset fermentoinnin ja kuivausprosessin aikana voivat vaikuttaa makuun merkittävästi ja kun suklaanvalmistaja paahtaa kaakaopapuja, voivat pienetkin vaihtelut lämpötilassa, ajassa ja yksittäisten papujen koossa vaikuttaa lopputulokseen vielä enemmän.

Näiden muuttujien vaikutukset tekevät pienvalmistajien suklaista mielenkiintoisia, koska kaikki valmistuserät ovat hieman erilaisia. Aiemmin maistamasi suklaa saattaa toisella maistelukerralla maistuakin aavistuksen erille kuin viimeksi ja voit löytää mausta uusia vivahteita.

Maistelu alkakoon!

Ennen kuin aloitat, etsi itsellesi hiljainen ja hajuiltaan neutraali paikka maistelua varten. Jos aiot maistella useampaa suklaata, kannattaa ottaa mukaan myös lasillinen vettä tai tuoretta (vaaleaa) leipää. Näillä saat "nollattua" makuaistin siirtyessäsi suklaasta toiseen.

Vuorokaudenaikakin voi vaikuttaa makuaistimuksiisi yllättävän paljon. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää aikaa, mutta saattaa olla mielenkiintoista maistella samaa suklaata aamulla ja illalla. Kokeile!

Aloita maistelu suklaakääreen varovaisella ja rauhallisella avaamisella. Nuuhkaise suklaata jo siinä vaiheessa, kun se vielä on kääreissä. Merkittävä osa kokemastasi suklaan mausta tulee sen tuoksusta, joten nuuhkaisusta on hyvä aloittaa.

Poista suklaa kokonaan kääreistä ja katso suklaata tarkkaan. Useimmiten laadukas tummasuklainen levy on temperoinnin ansiosta pinnaltaan kiiltävä. Temperoinnin aikana suklaan kristallikoostumus saa juuri oikeanlaisen muotonsa antaakseen sinulle täydellisen maistelukokemuksen.

Taita suklaalevystä pala. Sen pitäisi napsahtaa poikki selkeän äänen saattelemana. Tämäkin on hyvin temperoidun suklaan ja osaavan suklaavalmistajan merkki. Palasen taittamisessa vapautuu lisää tuoksuaromeja, joten nuuhkaise suklaata uudelleen katkaisukohdista saadaksesi aromista kaiken irti.

Nyt päästään vihdoinkin maistamaan!

Aseta pieni pala suklaata kielellesi, älä pureskele! Voit puolittaa suuren suklaapalan hampaillasi kerran edistääksesi suklaan sulamista, mutta avain makujen löytymiseen on suklaan rauhallinen sulaminen kielesi päällä. Suklaan sulamispiste on kehonlämpötilan tienoilla, joten jos suklaa on hyvin tehty, sen tulisi alkaa sulamaan suussasi varsin nopeasti.

Suklaa vapauttaa sulaessaan aromeja. Joissakin suklaissa on vain pari tunnistettavaa aromia, mutta laadukkaasta kaakaosta taidokkaasti valmistettu suklaa voi viedä sinut varsinaiselle makujen vuoristoradalle. Maku voi olla hedelmäinen, kukkainen, maanläheinen (multainen) tai mausteinen, mutta suurella todennäköisyydellä maku kehittyy koko ajan suklaan sulaessa suussasi. Mitä enemmän maistelet, sitä yksityiskohtaisempia makuvivahteita löydät. Esimerkiksi kirsikka, jasmini, banaani, lakritsi ja balsamiviinietikka ovat makuvivahteita, joita suklaasta voi löytyä.

Merkittävä seikka on myös suklaan koostumus. Onko suklaa sileä vai rakeinen? Kun suklaata valssataan pidempään, on se koostumukseltaan usein sileämpi pienen partikkelikoon vuoksi. Jos suklaa tuntuu suussa liukkaalta tai rasvaiselta, voi se kertoa siitä, että suklaaseen on lisätty runsaasti kaakaovoita.

Laatusuklaa jättää suuhun viipyilevän jälkimaun, joka voi viipyä suussa useita minuutteja suklaan sulamisen jälkeen ja on yksi syy siihen, miksi jo pienellä määrällä suklaata saadaan maksimaalinen makuelämys.

Nautitpa suklaasi miten tahansa, on avain onnistumiseen kiireen unohtaminen. Maistelemalla rauhallisesti nautit enemmän suklaan laadusta ja sen tekijän ammattitaidosta. Löydät lisäksi ne suklaalaadut ja -tyypit joista itse nautit eniten.

Suomennos: Jarkko Karhunen
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
Laatusuklaa Klaani