Laatusuklaa

PANDA

Vuonna 1920 SOK aloitti makeisten valmistuksen. Makeisten menekki oli niin hyvä, että jo seuraavana vuonna siirryttiin kaksivuorotyöhön. Aluksi valmistettiin paperipäällysteisiä karamelleja, purkkikaramelleja, yskänkaramelleja ja marmeladia. 1920-luvun lopussa makeistuotanto sai oman tehdasrakennuksensa ja vastavalmistuneessa makeistehtaassa aloitettiin suklaan valmistus.

Vuonna 1933 makeistehtaassa aloitettiin lakritsin valmistus lakritsimestari Väinö Hildénin johdolla. Ensimmäiset rakeet valmistettiin kauppoihin vuonna 1936. Toisen maailmansodan syttyminen heijastui aikanaan myös makeistehtaalle, kun ulkomaisten raaka-aineiden toimitukset Suomeen vaikeutuivat. Vuoden 1942 lopulla ainoa valmistettava tuote oli porkkanamarmeladi.

Suklaan vapautuminen säännöstelystä merkitsi makeistehtaalle kiireiden alkua. Vuonna 1952 makeistehtaan graafinen suunnittelija piirsi suklaalevykääreen, jossa oli Panda-karhu. Levyn nimeksi tuli Panda Pop. Alkoi kypsyä hanke tehtaan nimen muuttamiseksi. 1961 Makeistehtaan nimeksi hyväksyttiin Panda Suklaatehdas.

1963 aloitettiin makeisten vienti, kun erä lakritsirullia toimitettiin Yhdysvaltoihin. Ensimmäinen ostaja oli Paul Spiz New Yorkista. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa valmistui uusi tuotantolaitos suklaan valmistusta varten. 1974 laajennettiin jo suklaatehtaan varastotiloja. Vuonna 1986 Pandan lakritsi nousi markkinajohtajaksi Suomessa. 1988 Pandasta tuli yksityinen Oy Panda Ab.

Suklaatuotteissa Panda on erikoistunut konvehteirasioihin, joista tunnetuin on Juhlapöydän Konvehteja. Juhlapöydän konvehteja 300g rasia on suklaarasioiden markkinajohtaja Suomessa. Rasiaa myydään myös 500g ja 900g kokoluokissa. Suuremmissa rasioissa konvehtivalikoima on laajempi.

Vuonna 1995 Norjalainen monialakonserni osti Oy Panda Ab:n. 90-luvulla käynnistettiin voimakas merkkimarkkinointi ja lanseerattiin lakritsimestari Jorma Kaasisen kehittämät uudet täytteelliset Panda Pepe lakritsipatukat. 1997 Pandan Juhlapöydän konvehteja 300g myytiin ennätykselliset 2 700 000 rasiaa.

Vuoden 2000 yrityskaupan myötä Pandasta tuli Suomen silloin suurin suomalaisomistuksessa oleva makeistehdas. Vuonna 2001 syntyi uusi ennätys kun Pandan Juhlapöydän konvehteja 300g myytiin yli 3 000 000 rasiaa. Toukokuussa 2005 Norjalaiseen Orkla-konserniin kuuluva Felix Abba osti Pandan.

Panda ilmoitti joulukuussa 2008 ryhtyvänsä vuoden 2009 alusta alkaen Fazerista eronneen ruotsalaisen Cloettan kanssa myynti- ja jakeluyhteistyöhön. Käytännössä Panda tulee hoitamaan Cloettan tuotteiden myynnin ja jakelun Suomessa ja Cloetta vastaavasti Pandan tuotteiden myynnin ja jakelun Ruotsissa. Pandan markkinointi Ruotsissa aloitetaan lakritsilla.

Lisätietoja: panda.fi
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
Laatusuklaa Klaani