Laatusuklaa

TÄÄLLÄ VILJELIJÄT SAAVAT OSAN TUOTOISTA

Juttu julkaistu alunperin lehdessä Journal Chocolat Tämä artikkeli on alunperin julkaistu ruotsinkielisenä Journal Chocolat -lehdessä. Kaikki käännetyt artikkelit löytyvät täältä.

Lähde: Journal Chocolat 1/2011, Teksti: Leo Olsson
Kuvat: Journal Chocolat, Käännös: Jarkko Karhunen

Amerikkalainen suklaanvalmistaja Shawn Askinosiella on suklaan valmistamisen ja myymisen lisäksi intohimo raaka-aineen viljelijöiden elinolosuhteiden parantamista kohtaan. Osa tuotoista menee siksi takaisin mm. tansanialaisen Tenenden kylän kaakaoviljelijöille, joiden luona Shawn vieraili yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

Shawn Askinosie on tunnettu nimi maailman suklaanystävien keskuudessa - eikä vähiten radikaalin uranvaihdoksensa ansiosta. Hän työskenteli lähes 20 vuotta rikosasianajajana, mutta kyllästyi puolustamaan ryöstäjiä, murhaajia, huumediilereitä ja talousrikollisia päivästä päivään.

- Kyllähän sillä tienasi hyvin, mutta raha ei ole kaikki kaikessa. Kaikkien lakimiesvuosien jälkeen oli vaikea enää ylläpitää oikeanlaista innostusta, hän sanoo.

Harppaus juridiikasta suklaa-alalle voi tuntua pitkältä, mutta Shawn Askinosielle se oli luonnollinen. Ruoanlaitto ja leipominen ovat aina olleet hänelle läheisiä vapaa-ajan harrastuksia ja kotikaupungissaan Springfieldissä Missourin osavaltiossa hän vuokrasi vuonna 2005 itselleen vanhan 1800-luvun tehtaan aloittaakseen käsityöläismäisen suklaanvalmistuksen.

Pari vuotta myöhemmin hän oli valmis julkaisemaan ensimmäisen suklaansa ja valikoima on sen jälkeen kasvanut n.15:een tuotteeseen - valkosuklaasta tummaan suklaaseen, jossa kaakaopitoisuus on jopa 77%.

Kaikkiin kääreisiin on yksityiskohtaisesti merkitty kaakaon alkuperä ja jopa viljelijän nimi. Jokainen suklaalevy on myös merkitty ns. choc-o-lot -numerolla, jonka avulla yrityksen nettisivuilta saa lisää tietoa kyseisestä suklaasta.

- Jäljitettävyydestä on tullut yhä tärkeämpää. Monet tämän päivän kuluttajat haluavat tietää ruokansa alkuperän ja varmistua siitä, että se on tuotettu kestävin ja reiluin keinoin, hän toteaa.

Shawn Askinosie ostaa kaakopapunsa suoraan viljelijöiltä ja osa tuotoista ohjautuu heille takaisin, joka tuo heille paremman tulotason kuin tavallinen reilu kauppa.

Hän toimii jo ennestään yhteistyössä meksikolaisten, honduraslaisten, ecuadorilaisten ja filippiiniläisten viljelijöiden kanssa. Viime vuonna (2010) hän solmi yhteistyösopimuksia myös Tansaniaan. Afrikka on maailman kaakaotuotannon merkittävin maanosa ja sieltä tulee n.70% maailman kaakaosta. Suurin osa tästä viljelystä tapahtuu kuitenkin Norsunluurannokolla ja Ghanassa. Vienti Tansaniasta on vielä vähäistä.

Valinnan osuminen juuri Tansaniaan liittyy Shawn Askinosien yhteistyöhön kotipaikkansa oppilaitoksen kanssa. Yhdessä koulun kanssa hän perusti vuonna 2009 Cocoa Honors Program -nimisen opintojakson, jolla 17-18 -vuotiaat opiskelijat oppivat kaakaon viljelemisestä ja suklaan tuotannosta, sekä yrittäjyydestä ja yhteiskuntavastuusta.

- Afrikkalainen single origin -suklaa on pitkään ollut haaveissani ja yksi opiskelijoille annettu tehtävä olikin löytää sopiva kaakaon toimittaja. He tutkivat alan markkinoita ja olivat yhteyksissä eri viljelijöihin ennen kuin yhdessä löysimme etsimämme Tansaniasta, kertoo Shawn Askinosie.

Askinosie toimii Tansanissa Tenenden kylässä yhdessä osuuskunta UWATE:n kanssa, jota johtaa kuuden lapsen yksinhuoltajaäiti Mama Kyeja. Osuuskuntaan kuuluu nelisenkymmentä kaakaoviljelijää, joista jokaisella on yksi tai muutama hehtaari viljelyalaa.

- He ovat aiemmin myyneet kaakaonsa suurille ostajille, jotka eivät ole olleet niin tarkkoja laadusta. Tämä on ensimmäinen kerta kun he myyvät suoraan suklaavalmistajalle ja lisäksi ennätykselliseen hintaan, toteaa Shawn Askinosie.

Elokuun alussa 2010 Shawn matkusti 13 opiskelijan kanssa Tenendeen tapaamaan kaakaoviljelijöitä. Opiskelijat saivat paikan päällä tutustua kaakaon viljelemiseen, mutta Shawn Askinosie ja opiskelijat saivat lisäksi tilaisuuden jakaa omaa tietämystään suklaasta ja suklaan valmistuksesta.

- Monilla kaakaoviljelijöillä on puutteelliset tiedot suklaasta. He ovat viljelleet kaakaonsa ja myynet sadon ostajille. Järjestin kylässä suklaamaistelut ja se oli monille heistä ensikosketus suklaaseen, kertoo Shawn Askinosie.

Näin olleen heillä ei myöskään ole ollut kykyä parantaa kaakaon laatua. Shawn Askinosie on käyttänyt paljon aikaa sen kertomiseen, kuinka suuri merkitys mm. kaakaopapujen fermentoinnilla ja kuivaamisella on lopullisen suklaan makuun.

- Raaka-aineen laatu on erityisen tärkeä meille, koska emme piilottele heikompaa laatua lisäaineilla. Kaakao ja sokeri ovat ainoat valmistusaineet, kertoo Shawn Askinosie.

Vierailu Tenendessä toi esiin tarpeen monelle muutokselle - eikä ainoastaan kaakaoviljelmillä, vaan myös muissa yhteiskunnan osissa. Opiskelijat pääsivät mm. vierailemaan joissakin alueen kouluissa.

- Se teki heihin suuren vaikutuksen. Eräässä lukiossa oli kymmenen opettajaa ja 1800 oppilasta, eikä juuri lainkaan oppikirjoja. Opiskelijamme käynnistivät keräyksen ja vuoden (2011) alussa pystyimme lahjoittamaan 4500 dollaria matematiikan, luonnontieteiden ja englannin oppikirjojen hankkimiseen. Kiitos tästä kuuluu mm. Askinosien ruotsalaiselle maahantuojalle ScandChocolle, kertoo Shawn Askinosie.

Cocoa Honors Program on yhdessä lahjoittajien kanssa kustantanut syväkaivon, joka on viime syksystä saakka tarjonnut kylän n.2000 asukkaalle puhdasta vettä.

- Matka Afrikaan oli alku jollekin uudelle - niin Tenenden asukkaille, opiskelijaryhmälle ja minulle henkilökohtaisesti. Aion itse matkustaa takaisin tänä kesänä (2011) jatkamaan työtä ja toivon voivani matkustaa takaisin uuden opiskelijaryhmän kanssa ensi vuonna, kertoo Shawn Askinosie.

Lokakuussa 2010 Askinosien tehtaalle USA:ssa saapui ensimmäinen erä kaakaota Tenendestä ja suklaa lanserattiin vuoden lopussa - tumma single origin -suklaa, kaakaopitoisuus 72%.

- Kiinnostusta suklaata kohtaan on paljon eikä se ainakaan vähentynyt, kun se huomioitiin O-lehdessä (The Oprah Magazine) vuoden 2011 alussa, kertoo Shawn Askinosie.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
Laatusuklaa Klaani