Laatusuklaa

SUOMEN ENSIMMÄINEN KÄSITYÖLÄISSUKLAA

Juttu julkaistu alunperin lehdessä Journal Chocolat Tämä artikkeli on alunperin julkaistu ruotsinkielisenä Journal Chocolat -lehdessä. Kaikki käännetyt artikkelit löytyvät täältä.

Lähde: Journal Chocolat 1-2/2013, Teksti: Journal Chocolat
Kuva: Jarkko Karhunen, Käännös: Jarkko Karhunen

Suomi on saanut ensimmäisen bean-to-bar -suklaavalmistajan. Suklaaintoilijat Tom Jakobsson, Tuukka Koski ja Aki Arjola ovat käynnistäneet suklaanvalmistuksen kaakaopavuista lähtien pienissä tiloissa Kluuvin ostoskeskuksessa Helsingin keskustassa nimellä Levy Chocolate.

Toiminta käynnistyi viime kesänä (2012) ja sitä pyöritetään edelleen harrastuksena.

- Kiinnostusta suklaata kohtaan on paljon ja myymme niin paljon kun kerkeämme valmistaa, kertoo Tom Jakobsson, arkiammatiltaan graafinen suunnittelija.

Kaakaopavut ostetaan plantaaseilta Madagaskarilla ja Perussa, jossa ne on viljelty ekologisin menetelmin ja sosiaalisesti reiluin ehdoin.

- Kaakaon alkuperä ja olosuhteet plantaaseilla ovat hyvin tiedossamme, selventää Tom Jakobsson.

Toiminnan pienimuotoisuudesta huolimatta heidän pienessä suklaatehtaassa on kaikki tarvittavat laitteet kaakaoraaka-aineen paahtamiseen, murskaamiseen, kuorimiseen ja skonssaukseen sekä suklaamassan valamiseen ohueen levymuotoon, josta nimi Levy tuleekin.

Ainoa ainesosa joka suklaaseen sisältyy kaakaon lisäksi on kaakaopalmusokeri.

- Se on sokeri, joka sekä maistuu hyvältä että omaa alhaisen GI-arvon, joka tarkoittaa että se ei synnytä samanlaista sokeripiikkiä kuin tavallinen sokeri, kertoo Tom Jakobsson.

Levy Chcolaten suklaita myydään ennen kaikkea läheisessä Eat & Joy -myymälässä, mutta myös muissa paikoissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Lisäksi niitä toimitetaan jälleenmyyjille Oslossa, Tallinnassa, New Yorkissa, Pariisissa ja Tokiossa.

Kaikenkaikkeaan valmistetaan lähemmäs 700 kiloa vuodessa - mutta enempää kolme kaverusta eivät keskenään kerkeäisikään valmistaa.

- Tilaa olisi varmasti tuotannon kasvattamiselle. Se vaatisi kuitenkin lisää henkilökuntaa ja sen, että tuotantoa pyöritettäisiin ympäri vuoden, joka tarkottaisi, että menettäisimme hieman tämänhetkistä vapauttamme, sanoo Tom Jakobsson.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
Laatusuklaa Klaani