Laatusuklaa

SAN FRANCISCON VOIKUKKA

Juttu julkaistu alunperin lehdessä Journal Chocolat Tämä artikkeli on alunperin julkaistu ruotsinkielisenä Journal Chocolat -lehdessä. Kaikki käännetyt artikkelit löytyvät täältä.

Lähde: Journal Chocolat 1-2/2014, Teksti: Leo Olsson
Kuvat: Dandelion Chocolate, Käännös: Jarkko Karhunen

Todd Masonis ja Cameron Ring ovat Internet-yrittäjiä, jotka muutama vuosi sitten aloittivat alusta suklaanvalmistajina. Myytyään yrityksensä Plaxo he johtavat nyt Dandelion Chocolatea San Franciscossa.

Todd Masonis ja Cameron Ring kuuluvat viime vuosina kasvaneeseen joukkoon amerikkalaisia "craft chocolate makers", eli suklaanvalmistajiin, jotka tekevät kaiken alusta asti. Yhtiökumppanit tapasivat toisensa opiskeluaikoina Stanfordin yliopistossa ja kokeilivat tuolloin liutaa omia nettipohjaisia projekteja, mm. sähköistä osoitekirja Plaxoa.

Plaxosta tuli miljoonine maailmanlaajuisine käyttäjineen kaupallinen menestys ja vuonna 2008 he myivät yrityksensä mediayhtiö Comcastille.

- Kun oli rahaa taskussa ja vapaa-aikaa, ryhdyimme kokeilemaan suklaan valmistusta - enimmäkseen huvin vuoksi. Lopputulos oli kuitenkin odotettua parempi, kertoo Todd Masonis.

Pari vuotta myöhemmin he avasivat yhdistetyn suklaatehtaan/suklaapuodin ovet The Missionissa, rikkaasta ruokakulttuurista tunnetussa kaupunginosassa. Ei ollut sattuma, että yritys sai nimekseen Dandelion (voikukka), toteaa Todd Masonis:

- Monet suklaapuodit näyttävät kultasepänliikkeiltä. Haluamme olla juuri päinvastaisia. Kaunista pitää olla, mutta tilan pitää samalla tuntua yksinkertaiselta ja maanläheiseltä - kuten voikukka.

Yrityksessä on tällä hetkellä 35 työntekijää ja laitevalikoima, joka koostuu sekoituksesta ostettuja ja itserakennettuja laitteita.

- Pienimuotoisille suklaayrityksille soveltuvien laitteiden tarjonta vähäistä. Siksi meillä on osa itse valmistettuja, kuten esimerkiksi seula (winnower), jota käytetään kaakaopapujen kuorimiseen, kertoo Todd Masonis.

Kaakaoraaka-aineen he ostavat suoraan plantaaseilta ympäri maailman, mm. ruotsinsukuiselta Åkessonin perheeltä Madagaskarilta. Todd Masonis ja Cameron Ring ovat vierailleet kaikilla plantaaseilla.

- Emme erityisemmin panosta reilun kaupan tai muihin sertifiointeihin. Meille on tärkeämpää nähdä omin silmin, että raaka-aine tuotetaan oikeudenmukaisisssa ja kestävän kehityksen mukaisissa olosuhteissa, painottaa Todd Masonis.

Kaikki suklaanvalmistus tapahtuu "verhot auki" kahvilan yhteydessä olevissa tiloissa. Kaakaopapujen lajittelun jälkeen ne paahdetaan varovasti itse muunnellussa kahvipaahtimessa, jotta niiden aromit kehittyvät täysin.

- Paahtaminen on herkin vaihe. Siksi suoritamme jatkuvasti kokeiluja pienillä erillä, jotta löydämme oikean paahtoajan ja lämpötilan, selittää Todd Masonis.

Ainoat käytetyt ainesosat ovat kaakao ja ruokosokeri - ei vaniljaa tai muita lisukkeita. Sen ansiosta makuprofiili vaihtelee riippuen siitä, mistä kaakao on peräisin - vaikka kaikki suklaat ovatkin kaakaopitoisuudeltaan 70%.

Viime vuonna Dandelion Chocolate valmisti noin 100 000 suklaalevyä, eikä paljon enempää pystytäkään valmistamaan nykyisillä resursseilla.

- Toisaalta, emme ole ryhtyneetkään tälle alalle tienataksemme maksimaalisesti rahaa. Pääasia meille on maku, alleviivaa Todd Masonis.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
Laatusuklaa Klaani