Laatusuklaa

SUKLAAFONDUE-LÄHDE

Suklaafondue-lähde pakkauksessaanBongasin aikoinaan netistä sivuston, joka myi tätä suklaafondue-lähdettä ja ajattelin heti, että tuollainen pitää saada. Olin jo pidemmän aikaa ihaillut jenkkisivustoja, joilla vastaavia laitteita on käytetty erilaisten juhlien huomiopisteenä ja koristeena, joten oli hauska huomata, että näitä sai Suomestakin. Viuh vauh vaan ja nyt Suklaayhdistyksellä on käytössään kyseinen suklaafondue-lähde (jatkossa "lähde").

Paketti saapui lähipostiin, josta se sutjakkaasti siirtyi yhdistyksen osoitteeseen testiryhmän (Susanna, Satu, Antti H ja Jarkko) ihmeteltäväksi. Pahvilaatikosta löytyi kaksi 900g pussia belgialaista suklaaraetta (tilaukseen kuuluu yksi pussi) ja pienempi pahvilaatikko, joka piti sisällään itse lähteen sopivasti styroksipehmusteisiin pakattuna. Tarjolla olevat suklaalaadut ovat maitosuklaa ja tumma suklaa. Valkosuklaakin olisi voinut olla hyvää...

Tavarat ulos laatikoista ja kokoamishommiin. Pikainen katsaus käyttöohjeeseen sai tällä kertaa riittää, sillä tämän lähteen kokoaminen ei voi epäonnistua edes silmät kiinni. Osia on tasan kolme ja jos ne onnistuu saamaan väärin asennettua, niin pitää olla jo "erikoisen lahjakas". Ohjeet kannattaa kuitenkin lukea tarkasti, koska niistä löytyy ohjeita jokaiseen käyttövaiheeseen.

Lähde koostuu kolmesta osastaAlimmassa osassa (moottoriosa) on korkeussäädettävät jalat, jolla lähteen saa säädettyä vaateriin, vaikka pöytä sattuisi hieman olemaan kallellaan. Tästä osasta lähtee myös 70cm lyhyt sähköjohto, eli lähde toimii verkkovirralla. Moottoriosassa päälimmäisenä on itse suklaa-allas ja kyljestä löytyy suklaahissin on/off -kytkin sekä kuumennuskytkin. Suklaa-allas on kiinteästi kiinni moottoriosassa, joten suklaata ei pääse valumaan moottoriin.

Vähäisten liikkuvien osien määrä luo mielikuvan toimintavarmuudesta. Yläosa ja suklaahissi asetetaan paikoilleen ilman minkäänlaisia työkaluja tai ruuveja ja onnistuu takuulla myös perheen pienemmiltä.

Callebaut maitosuklaarakeitaOhjekirjan mukaan suklaa pitää sulattaa ennen kaatamista suklaa-altaaseen ja lisäksi suklaa-allas on lämmitettävä valmiiksi. Callebautin valmistama belgialainen suklaa sulaakin mikrossa varsin nopeasti, koska se on pakattu pusseihin erittäin pieninä suklaanappeina. Sitten vain nopea varmistus että kaikki napit ovat sulaneet ja allas lämmin. Kippaan suklaamassan altaaseen ja käynnistän moottorin.

Laitteen äänekkyys yllättää hieman, samoin kuin nosturin pyörimisnopeus. Ääntä voisi verrata hiljaisen monitoimikoneen ääneen. Suklaan noustessa lähteen yläosaa kohti torni tekee pari uhkaavan oloista heilahdusliikettä, mutta pelkoni osoittautui täysin turhaksi. Suklaa lähtee pian valumaan alaspäin kerroksia pitkin juoksevana suklaana ja koko testiryhmän kasvoille leviää suklaaholistien ylileveä hymy.

Siistiä puuhaaTestiryhmän mielikuvitus dippaustarvikkeiden ostossa on ollut suhteellisen rajallinen. Kipoista löytyy valmiiksi paloiteltuna banaania, päärynää, piparkakkuja, kuivattuja sekametelisoppahedelmiä ja haarukoita. Ketään ei tarvitse toista kertaa kehoittaa aloittamaan makustelua. Ryhmä hiljenee hetkeksi makustelemaan eri aineksia suklaalla kuorrutettuna, mutta pian alkaa suitsutus: "mahtavan makuista", "kokeilkaapa tätä", "tätä lisää" jne. Banaani taitaa nousta testiryhmän ykkössuosikiksi.

Suklaan kiertäessä lähteessä testiryhmä maistelee (hieno nimitys ahmimiselle) juoksevaa ja lämmintä suklaata hedelmien kanssa tai ilman. Siitä ollaan yksimielisiä, että suklaa on erittäin hyvää. Se oli hyvää jo raemuodossa, mutta juoksevana ja lämpimänä maku vie kielen lopullisesti mennessään. Emme kokeilleet lauantaimakkaran dippausta (vielä), mutta sekin olisi luultavasti maistunut taivaalliselle!

Banaania suklaakylvyssäKun testiryhmäläisten makeannälkä alkaa olla jo tyydytetty, suklaakin osoittaa selvästi vähenemisen merkkejä lähteessä. Allas ei olekaan enää täynnä eikä suklaa valu yhtä tasaisesti kuin alussa. Hämmästelemme porukalla sitä, kuinka siistiä lähteen käyttö oli. Ainoastaan inhimilliset erheet aiheuttivat muutaman suklaapisaran pöydälle. Menneitä ovat ainakin meillä ajat, jolloin suklaata sulatettiin hellalla kulhoon ja siitä sitten dipattiin ja yritettiin saada sattumat pysymään haarukassa.

Missä tällainen suklaafondue-lähde sitten parhaiten pääsisi esille? Vastaus: Ihan missä vain. Tämä on taattu katseen- ja huomionvangitsija illanistujaisissa, sukujuhlissa, joulujuhlissa ja missä tahansa, missä vieraille (tai ainoastaan itselle) halutaan tarjota jotain erikoista. Lähde toimii samanlaisena katseenvangitsijana kuin takkatuli tai laavalamppu. Yhdestä pussillisesta riittää testiryhmän mielestä nautittavaa 4-6 suklaahirmulle. Jos porukkaa on enemmän, kannattaa suosiolla hankkia useampi lähde tai ainakin olla valmis täyttämään lähdettä suklaalla. Suklaapusseja myydään erillisenäkin.

Suklaa-altaan pesuMiten sitten hoituu se pakollinen paha, eli laitteen puhdistus? Yläosa ja suklaahissi kestävät koneellisen tiskauksen, joten ei ongelmia siinä suhteessa. Käsin tiskatessa pulloharja on hyvä olla käden ulottuvilla. Alaosassa on kuitenkin sähkömoottori, joten sitä ei voi laittaa tiskikoneeseen tai upottaa veteen. Tämä tekeekin suklaa-altaan puhdistamisen hieman haasteellisemmaksi, mutta talouspaperin, veden ja tiskiainepisaran avulla sekin hoituu.

Suurin testiryhmän mielipahan aihe koko hommassa on se, kuinka paljon käyttämätöntä suklaata lähteeseen jää dippailun jälkeen. Meillä tästä ei kuitenkaan aiheutunut maksimaalista katastrofia, sillä meillä oli lusikat käden ulottuvilla...

Lisäys 12.5.2011: Suklaafondue-laitteita ja yhteensopivaa suklaata maahan tuonut Mondo Fresco on ilmoittanut lopettavansa kyseisten tuotteiden myynnin ja keskittyvänsä jatkossa muihin tuotteisiin.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
www.lehtikuningas.fi www.lehtitarjouksia.com
Laatusuklaa Klaani