Laatusuklaa

NELJÄ VIERAILUN ARVOISTA SUKLAAKAUPPAA LONTOOSSA

Artikkelin on kirjoittanut Heini Huhtinen, Lontoossa asuva kirjoittaja ja sisällöntuottaja ja se on toteutettu yhteistyössä Expedian kanssa.

Monelle Iso-Britanniasta ja suklaasta tulee ensimmäisenä mieleen Cadburyn imelät suklaalevyt, mutta Lontoo tarjoaa suklaanystäville paljon muutakin. Nykyään kaupunki on täynnä laadukkaita, mielenkiintoisia suklaapuoteja ja suklaamestareita – osa pitkiin perinteisiin nojaavia, osa kokeilevammalla otteella toimivia. Tässä neljä paikkaa, joissa ainakin kannattaa käydä.

Paul A. Young Fine Chocolates

Paul A. Young Paul A. Young on yksi Britannian kuuluisimmista suklaamestareista, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo voittaa useita palkintoja, kirjoittaa ylistettyjä suklaakirjoja ja perustaa Lontooseen neljä nimeään kantavaa suklaaliikettä. Ensimmäinen, vuonna 2006 avattu liike sijaitsee Pohjois-Lontoossa pienellä Camden Passage -kujalla ja myy muun muassa käsinvalmistettuja tryffeleitä, suklaapatukoita ja kaakaota. Yksi kaupan suurimmista vetonauloista ovat siellä leivottavat, uskomattoman täyteläiset browniet.

Paul A. Young Ennen kaikkea Young kuitenkin tunnetaan kyvystään sekoittaa eri makuja ennenkuulumattomalla tavalla ja luoda yllättäviä, silti harmonisia kokonaisuuksia. Jos et usko, kokeile vaikka Stilton-tryffeleitä, Marmite-suklaapatukkaa tai merisuolakaremelleja. Paikan ainutlaatuisuutta lisää se, että kaikki tehdään alusta loppuun täysin käsityönä.

Lisäksi Paul A. Young järjestää paljon erilaisia suklaa-aiheisia tapahtumia ja kursseja. Perinteisten Näin opit tekemään suklaata -kurssien lisäksi tarjolla on esimerkiksi esimerkiksi lasten suklaakouluja ja maisteluiltoja, joissa etsitään suklaalle hyviä olutpareja.

William Curley

William Curley William Curley on palkittu Britannian parhaana suklaamestarina jo viisi kertaa, ja hänen hienostuneet suklaansa ovat kartuttaneet vankan fanijoukon. Curley ja hänen vaimonsa Suzue olivat molemmat jo korkealle arvostettuja kondiittoreita, kun he avasivat oman suklaaliikkeensä vauraalle Richmondin asuinalueelle Lontoon eteläpuolelle. Pariskunta tuli pian tunnetuksi korkealaatuisista ganache-makeisista sekä taidokkaista suklaaleivonnaisista, joihin Japanista kotoisin oleva Suzue littää usein synnyinmaansa makuja. Raaka-aineena William ja Suzue käyttävät yksinomaan pienen toscanalaisen Amedei-yrityksen suklaamassaa, jota monet pitävät maailman parhaana. William Curley

Richmondin liike osoittautui sellaiseksi menestykseksi, että suurempi William Curley -liike avattiin pian Belgraviaan – täällä järjestetään viikonloppuisin myös jälkiruokabaareja, joissa voi nauttia viiden ylellisen jälkriruoan menun. William Curley -suklaata saa myös luksustavarakauppa Harrodsista.

Melt

Notting Hillin asukkaat ovat tunnetusti vaativia ruokansa ja juomansa suhteen, mutta kaupunginosassa sijaitseva suklaapuoti Melt on sulattanut niin paikallisten kuin vierailijoidenkin sydämet. Melt tunnetaan tyylikkäästä, pelkistetystä sisustuksestaan ja kauniista pakkauksistaan mutta myös itse suklaa on ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Valikoimaan kuuluu muun muassa korkealaatuisia suklaapatukoita niin perinteisissä kuin erikoisemmissakin mauissa. Esimerkiksi ”Smoke Bar” ei maistu tupakalle mutta on valmistettu vulkaanisessa maaperässä kasvatetuista suklaapavuista, mikä antaa 64-prosenttiselle suklaalle syvän, savuisan maun.

Uniikkia liikkeessä on näkyvillä olevilla avokeittiö, jonka ansiosta asiakkaat voivat seurata herkkujen valmistusta lähietäisyydeltä ja nuuhkia huumaavaa sulan suklaan tuoksua. Meltin ideologiaan kuuluukin rohkaista ihmisiä nauttimaan suklaasta kaikilla aisteillaan – ja kaikessa rauhassa.

Rococo Rococo

Rococo ei ole suklaakauppana perinteisimmästä päästä. Sen perusti 80-luvun alussa nuori punkkari Chantal Coady sen jälkeen, kun hänet oli erotettu Harrodsin suklaaosastolta siniseksi värjättyjen hiusten vuoksi. Coady sisusti pienen kauppansa rokokoo-tyyliin pastellisävyllä sekä kristallikruunuilla ja maalasi seinät täyteen pieniä kerubeja. Mieleenpainuvan sisustuksen lisäksi Rococo tuli pian tunnetuksi suklaastaan, erityisesti suklaapatukoistaan, joita voi ostaa muun muassa basilika-limen, jouluvanukkaan ja ruusun makuisena.

Rococo Rococon kekseliäästä ja hauskasta suhtautumisesta suklaanvalmistukseen kertovat myös useat erikoistuotteet, kuten ”Pussillinen uusia perunoita mintun kera” – joka siis on todellisuudessa perunan muotoisia, valkosuklaalla päällystettyjä hasselpähkinäpraliineja ja sokeroituja mintunlehtiä. Vuonna 2008 Britannian virallinen Academy of Chocolate palkitsi Coadyn tavasta, jolla hänen yrityksensä ”on muuttanut ihmisten käsityksiä suklaasta”.Käytännön tietoa suklaamatkaa Lontooseen suunnittelevalle:

Majoitus: Lontoon hotellit ovat yleisesti ottaen hintavia. Rahaa voi säästää valitsemalla usein hotellia halvemman Bed & Breakfast -paikan tai etsimällä edullisia viime hetken huoneita esimerkiksi Expedialta.

Julkinen liikenne: Pidempään kuin päivän kaupungissa viipyvän kannattaa ostaa ladattava Oyster-matkakortti, jolla liikkuminen tulee nopeasti yksittäislippuja edullisemmaksi.

Ekstravinkki: Lontoosta löytyy myös suklaamuseo, jossa voi oppia lisää laatusuklaan valmistusprosessista ja suklaan historiasta.

Kuvat: William Curley, Nudge PR / Paul A. Young, Rococo Chocolates
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
www.lehtikuningas.fi www.lehtitarjouksia.com
Laatusuklaa Klaani